Det har varit mycket häng med ministrar de två senaste dagarna. Reinfeldt, Borg, Olofsson och nu även Birgitta Ohlsson.

Ska bli spännade att se hur den så frispråkiga folkpartisten förändras. Jag tror att hon kommer tona ner sig lite, men å andra sidan – som retoriken Göran Hägg skriver i en av sina böcker: ”Ord växer med antalet närvarande”. Och i ministerrollen lyssnar fler och därför kanske det totalt inte blir så stor skillnad.
Jag är också övertygad om att alliansen ser henne som en möjlighet att locka fler unga väljare – det har alla allianspartier haft svårt för. Många lockas av miljöpartiet – och det förklarar varför Birgitta Ohlsson omedelbart gick ut och vurmade för klimathot i Östersjöregionen.

Jag har skrivit om nya EU-ministern. Både i dagens tidning, men även i en längre intervju tidigare. Då var jag en av de första att lyfta upp henne som kandidat till den post hon nu fått. Största hotet mot en utnämning trodde hon då skulle vara att hon är ”för värderingsstyrd”. Värderingar som för övrigt grundar sig i söndagsskolan.

Whatever. Det jag slås av är att så många kommenterar Birgitta Ohlssons utseende.

Det märkte inför förra intervjun: Fråga varför hon så ofta ser sur ut på bilder?, sa en kollega. Det gjorde jag och fick svaret att en kvinnlig Expressen-fotograf gett henne rådet eftersom bilder på glada kvinnor så lätt kan missbrukas och ge fel intryck. Rätt eller fel vet jag inte, men mina fördomar om hur hon skulle vara kom på skam. Det blev ett rakt men ändå väldigt trevligt samtal.

Och det märker jag nu: Bland annat kommenterade en ledarskribent gårdagens nyhetshändelse med: ”I dag har jag förstått att det finns något som kan kallas EU-frisyr.” Förvisso som Facebook-status, men han är ändå ledarskribent på en ganska stor svensk lokaltidning.

Lite fascinerande hur lätt det är att regissera oss journalister förresten. På metkroken hade hon, med alliansens PR-proffs till hjälp (?), satt fast demokratifrågor (romer i Italien och homosexuella i Östereuropa, till mig la hon till sexslavar i Baltikum) och Östersjöklimatet. Stor föreberedelse fanns också för FRA- och gravidfrågor. Allt gick enligt planerna.

Men det var nog bara jag som fick svar på frågan om Björklund och Reinfeldt var modiga.

Annons