Uppdaterat, 7 mars 2011: Nu har SJ svängt och erbjuder ersättning till pendlare i Mälardalen, skriver  Eskilstuna-Kuriren.

2010 köpte vi en kalender som efter drygt halva året visade sig sakna en månad. Akademibokhandeln förstod läget och vi fick pengarna tillbaka.

Det är ett verkligt exempel. Tillåt mig ta ett hypotetiskt innan jag landar bloggpostens orsak.

Ponera att jag köper ett tv-spel åt min son, men att det saknas en kontroll i paketet.
Skulle det inte finnas någon ny kontroll så tror jag inte att ett enda vettigt företag skulle tveka inför att hitta en annan lämplig ersättning.

Men SJ är inget vettigt företag.

Jag ringde för att kolla vilken typ av pendlarkort som skulle vara smartast utifrån min situation. När jag sedan skulle börja tågpendla gick jag till stationen i Eskilstuna för att köpa mitt 10-kort en kvart före det tänkta 06.47-tågets avgång. ”Jo, det finns internet och el på alla platser, och ja, de gråa dubbeldäckarna har varit mycket uppskattade”, berättade kassörskan.

Bra så, jag satte mig i vänthallen och tänkte positiva tankar. ”Skönt att slippa köra bil, kunna jobba på tåget och ändå hinna i tid till redaktionens morgonmöten.”

Tankarna avbröts… Nähä, tåget var inställt. Inte en min rör sig bland mina medväntande. ”Wow”, tänkte jag. ”Genialt av ett företag att bygga upp så mycket missnöje att ingen blir varken förvånad eller orkar bry sig över ett inställt tåg.” Funderade också på varför inte damen i kassan några minuter tidigare hade sagt något. ”Nåja, hon visste väl inte…”

Men händelsen upprepar sig morgon efter morgon. Även efter mellandagarnas slut. I stället fick jag ta regionaltåget som går 06.58 – men stannar på betydligt fler stationer.

Så jag twittrade till SJ:

@AndreasNson: @SJ_AB Vad blir ersättningen när ni inte levererar det jag trodde mig köpt?

(Följdfråga besvarades med ”06.47 från E-tuna”).

@SJ_AB: @AndreasNson Det tåget är inställt månaden ut tyvärr. Läs mer här http://bit.ly/aQTvZl

@AndreasNson: @SJ_AB Faktum kvarstår. Köpt 10-kort med fokus på en specifik avg. som ni nu säger inte går under hela min 30-dagarsperiod. Ersättning?

@SJ_AB: @AndreasNson Det får bli en fråga för vår Kundtjänst men det låter väl inte orimligt. Kontakta dem och förklara läget http://bit.ly/4SqWe6
Sagt och lite senare gjort.
I dag (eller snarare ”i natt” kolla tiden, skumt), ett par veckor senare, fick jag svar:
———————————————————————————————

Från: kundtjanst@sj.se [mailto:kundtjanst@sj.se]
Skickat: den 3 februari 2011 03:06
Till: Andreas Nilsson
Ämne: Ärende 1-997530935

Tack för att du har kontaktat oss.

Vi beklagar uppriktigt de problem som uppstod i samband med din resa 2011-01-03.

Då händelsen inte är ersättningsgrundande enligt våra resevillkor kan vi inte tillmötesgå din önskan om ersättning.

Vi är mycket ledsna över det som inträffat och hoppas att vi får se dig ombord på SJs tåg framöver.

Med vänliga hälsningar

SJ AB
Philip Gätje

———————————————————————————————

Det är som att elbutiken skulle säga: ”Ja, men syftet med tv-spelet var ju att din son skulle få spela – inte att du skulle spela med honom.”

SJ säger: ”Ja, men vi tar dig ju ändå till Stockholm. Att vi gör det för sent eller snor en timme av dig på morgonen struntar väl vi i.”

Uppdaterat: @The_Brand_Man skriver bra i ämnet: Nyckeln till företags framgang är människor, människor, människor/

Annons