Uppdaterat, 7 mars 2011: Nu har SJ svängt och erbjuder ersättning till pendlare i Mälardalen, skriver Eskilstuna-Kuriren.
2010 köpte vi en kalender som efter drygt halva året visade sig sakna en månad. Akademibokhandeln förstod läget och vi fick pengarna tillbaka.
Det är ett verkligt exempel. Tillåt mig ta ett hypotetiskt innan jag landar bloggpostens orsak.
Ponera att jag köper ett tv-spel åt min son, men att det saknas en kontroll i paketet.
Skulle det inte finnas någon ny kontroll så tror jag inte att ett enda vettigt företag skulle tveka inför att hitta en annan lämplig ersättning.
Men SJ är inget vettigt företag.
Jag ringde för att kolla vilken typ av pendlarkort som skulle vara smartast utifrån min situation. När jag sedan skulle börja tågpendla gick jag till stationen i Eskilstuna för att köpa mitt 10-kort en kvart före det tänkta 06.47-tågets avgång. ”Jo, det finns internet och el på alla platser, och ja, de gråa dubbeldäckarna har varit mycket uppskattade”, berättade kassörskan.
Bra så, jag satte mig i vänthallen och tänkte positiva tankar. ”Skönt att slippa köra bil, kunna jobba på tåget och ändå hinna i tid till redaktionens morgonmöten.”
Tankarna avbröts… Nähä, tåget var inställt. Inte en min rör sig bland mina medväntande. ”Wow”, tänkte jag. ”Genialt av ett företag att bygga upp så mycket missnöje att ingen blir varken förvånad eller orkar bry sig över ett inställt tåg.” Funderade också på varför inte damen i kassan några minuter tidigare hade sagt något. ”Nåja, hon visste väl inte…”
Men händelsen upprepar sig morgon efter morgon. Även efter mellandagarnas slut. I stället fick jag ta regionaltåget som går 06.58 – men stannar på betydligt fler stationer.
Så jag twittrade till SJ:
@AndreasNson: @SJ_AB Vad blir ersättningen när ni inte levererar det jag trodde mig köpt?
(Följdfråga besvarades med ”06.47 från E-tuna”).
@AndreasNson: @SJ_AB Faktum kvarstår. Köpt 10-kort med fokus på en specifik avg. som ni nu säger inte går under hela min 30-dagarsperiod. Ersättning?
Från: kundtjanst@sj.se [mailto:kundtjanst@sj.se]
Skickat: den 3 februari 2011 03:06
Till: Andreas Nilsson
Ämne: Ärende 1-997530935
Tack för att du har kontaktat oss.
Vi beklagar uppriktigt de problem som uppstod i samband med din resa 2011-01-03.
Då händelsen inte är ersättningsgrundande enligt våra resevillkor kan vi inte tillmötesgå din önskan om ersättning.
Vi är mycket ledsna över det som inträffat och hoppas att vi får se dig ombord på SJs tåg framöver.
Med vänliga hälsningar
SJ AB
Philip Gätje
———————————————————————————————
Det är som att elbutiken skulle säga: ”Ja, men syftet med tv-spelet var ju att din son skulle få spela – inte att du skulle spela med honom.”
SJ säger: ”Ja, men vi tar dig ju ändå till Stockholm. Att vi gör det för sent eller snor en timme av dig på morgonen struntar väl vi i.”
Uppdaterat: @The_Brand_Man skriver bra i ämnet: Nyckeln till företags framgang är människor, människor, människor/
3 kommentarer
Comments feed for this article
februari 3, 2011 den 10:09 e m
Martin
Storslaget! Tänk om man hade ett eget monopol då kunde man skita i allt…
februari 19, 2011 den 10:43 f m
H
Jag skulle testa att pendla Stockholm-Västerås. Det gick inte så bra, på det första försöket. Tåget hem var försenat. Så kommer en skylt där det står något om buss. Det gick inte att förstå om bussen gällde turen innan, eller det faktiskt gällde denna tur. Som ovan resenär fattar jag inte heller att en buss står vid perrong 1b, men i Västerås var det möjligt.
I svåraste snöstormen pulsar vi ut på perrongen. Det står en buss inne, startklar. Den går dock en lång, lång omväg mellan olika platser, men i Sundbyberg, dit jag löst biljett, stannar den inte. ”Vi har inte tid med det.”
Jag uppmanas att ta den andra bussen, som ännu ej kommit. Den går också till Stockholm, men raka vägen. Beräknade restid: 1 timme enligt personalen. Den andra bussen tar två timmar. (Tåget till Sundbyberg tar 45 min…)
Eftersom jag inte har lust att bekosta en resa från t-centralen till Sundbyberg (eftersom de inte vill stanna i Sundbyberg) frågar jag om jag kan få utlägget på resegarantin. Det vet de inte. De uppmanar mig att springa tillbaka till stationen och prata med biljettkassan. Jag undrar om inte bussen hinner avgå då? Nej, det dröjer intygar de. Jag varken orkar pulsa i snöstormen tillbaka eller vågar, vill inte missa bussen och riskera att få vänta i totalt 3 timmar på transport till Sth…
När vi knappt pratat klart, börjar 1-timmesbussen starta… vi får springa dit (fast det är halt), ombord frågar en kille hur lång tid snabbussen till 08 tar… TVÅ timmar!
Ok… vi hoppar av i sista stund, går till den långsamma bussen i stället. Då får vi åka till Bålsta och jag kan ta pendeltåget därifrån till Sumpan. Sparar cirka 20 minuter. Det är det värt efter 1, 5 timmes väntan + 1 timmes bussfärd!
Men… jag betalade biljetten Västerås-Sundbyberg, 122:-. Tre timmar sen i Bålsta får jag betala SL en extra hundralapp! för att få åka till stan! SJ vägrar köra mig dit jag ska, och jag får betala för det, både i tid och pengar! DJUP SUCK!
Jag hörde av mig till arbetsgivaren i Västerås och berättade om mina farhågor om SJ. De hörde aldrig av sig. De har som krav att man alltid kommer i tid, oavsett SJ… mission impossible misstänker jag.
februari 19, 2011 den 10:48 f m
H
Många korrekturfel… jag skulle till Sundbyberg, nåja, andemeningen går väl fram. SJ – och SL – förstör den så kallade arbetsmarknaden i Mälardalen. Ett månadskort till Västerås kostar för övrigt nästan 4.000:-/månaden. Då garanteras man inte sittplats… Till Uppsala kostar det ”bara” 2.000:- men då får man också vara beredd på att stå, eller om det blir för fullt, vänta till nästa avgång. När det är halvtimmestrafik känns det uselt. Till Västerås går tågen en gång i timmen. Ställs ett tåg in är man redan där försenad två timmar. Så osäkert, så hopplöst!