Nu vet jag att Statens Haverikommission har fått en anmälan med länk till den här bloggen och undersöker om det faller under deras ansvar att utreda.
Uppdaterat, 15.26: Nu har jag fått besked om att de inte utreder vidare. Svårförklarat, men det lät hyfsat vettigt. Tjatar ni kanske jag tar mig tid och skriver ut, men just nu planerar jag inte det…
Dessutom säger Trafikverket att de ringt 112 kl 18.20, men att larmcentralen redan kände till olyckan då. Riktigt snabbt jobbat… eller var det så som jag tror att olyckan snarare inträffade några minuter före utsatt avgångstid? Det skulle i sådant fall göra det stressade SJ-personalbeteendet ännu konstigare.
Uppdaterat, 16.35: Missa inte lokföraren Joakims kommentar till den här bloggposten! En lysande redogörelse för ansvarsfördelningen, men också en bekräftelse på att tåget började rulla före den nya utsatta avgångstiden.
Att den nya avgångstiden inte är en tid att följa, i den andra kommentaren, var däremot helt ny kunskap både för mig och säkert för många resenärer.
Nedan kan du höra hur det lät när jag ringde polisen. Polisen avslutar med att säga att han gör det till ett ”ärende”. Ännu har jag dock inte fått bekräftat att det finns något sådant. Varken polisen, SJ eller någon annan har heller sökt mig för att få min vittnesuppgift.
På en av bilderna visas hur mycket snö som ligger på perrong-kanten. Under klippet kommer också en intervju med en konduktör om vad SJ-personal fått för info.
Hur går egentligen snacket bland SJ:s personal, och vad har gått ut för information om olyckan, undrar man ju. Så på vägen hem i går frågade jag det tågets konduktör. Alltså inte någon som var med vid olyckan.
Så här blev samtalet:
Vad har ni fått för information om den här olyckan som var här på alla hjärtans dag?
– En olycka?
En kvinna som halkade ner mellan tåget och perrongen…
– Jaså, den. Ja, det enda jag vet är att det var en kvinna som kom springandes när tåget hade satt fart och försökte öppna dörren utifrån medan tåget rullade på plattformen. Det är inget bra att göra det. Då brukar man halka och åka ner emellan.
Varifrån har du fått den informationen?
– Det är den informationen som jag har fått ifrån mitt jobb.
Men vem har gett dig den bilden?
– Ja, det går ju uppe på arbetsplatsen. Det berättas ju. Vad syftar du på?
Jag är ögonvittne och vet hur det gick till, och undrar hur en sån här sak utreds.
– Det vet jag inte för det är säkerhetsavdelningen som gör den utredningen. Men om du är vittne så är det ju polisen som du ska höra av dig till. SJ gör en intern utredning.
Men när du säger som du gör först, då totalljuger du ju för mig för det är ju inte sanningen.
– Det är bra att jag får veta det, men då tycker jag att du ska ta kontakt med polisen. I och med att det är personskada så är det självklart att det blir en polisutredning av det här. Och personalen tas omedelbart ur tjänst.
Vet du hur länge?
– Det är en läkare som avgör, men jag har inte ens någon aning om vilka de var.
– Men vänd dig till polisen, finns det ingen anmälan där så är det något allvarligt fel någonstans.
Är du som SJ-personal ansvarig för att kontakta polisen i händelse av en olycka?
–Nej, vi tar kontakt med Trafikverkets arbetsledning och så är det de som kontaktar vidare.
Men ni har inte fått någon information från ledningen?
– Det får vi aldrig. Vi får aldrig någon information om händelseförloppet vid en olycka.
Så när jag som kund frågar om information så är det hörsägen som gäller?
– Det är ju så det pratas. Det är ju antagligen de som var med från början som först har berättat. Men jag kan ju inte svära på att det gick till så.
16 kommentarer
Comments feed for this article
februari 17, 2011 den 3:21 e m
Joakim
Det tåg som matchar med tiden 18:20 och dagen (14/2) du skriver här var 54 minuter sent, ordinarie avgångstid 17:25 från Stockholm, ankom Stockholm C 18:15 och avgick enligt markeringen i systemen 18:19, dvs inte före ordinarie avgångstid.
Utan att gå utredningar i förväg kan vi redan utan större problem konstatera att försenade tåg ofta är en väldigt stressig situation för personalen ombord, och att vi alla reagerar olika under stress. Vad som kan verka som ignorans från en person kan helt enkelt vara att stor stress kopplat bort vissa funktioner för att fokusera på den uppgift som ligger till hands.
Även om all personal som har s.k. säkerhetsfunktion (lokförare, avgångssignalerare som i det aktuella fallet, m.fl.) inom SJ AB har genomgått såväl medicinska tester såväl som stressrelaterade och psykiska tester, så är alla situationer olika, och den oerhörda psykiska press som förekommer när man befinner sig i en förseningssituation på en plattform med många hundra mer eller mindre upprörda resenärer omkring sig, den är fullkomligt omöjlig att beskriva.
Vad gäller händelseförloppet vid en olycka är första steget att larma Trafikverkets driftledningscentral, lägga till blinkande frontljus för att larma andra tåg visuellt samt i förekommande fall stoppa trafiken genom att ställa om signaler till rött i närheten, något som inte är aktuellt på Stockholm C.
Efter larmning är det Trafikverkets driftledningscentral som tar över fortsatt larmkedja, och larmar SOS Alarm, SJs trafikledning, m.fl. samt även ordnar med en olycksplatsansvarig som ansvarar för kommunikationen mellan Trafikverket och räddningstjänsten på olycksplatsen.
I samband med en olycka samt allvarliga tillbud tas även all personal som varit vittne till, eller direkt inblandad i olyckan ur tjänst tills vidare. Man återgår i tjänst först efter att företagshälsovården gett sitt klartecken till det, och det ingår besök hos läkare innan så sker.
Som avslutning tar vi en liten runda om ansvarsfördelningen i järnvägstrafiken idag också, mycket har förändrats sedan SJ var Statens Järnvägar.
SJ AB är idag endast en operatör av tåg, tillsammans med t.ex. Stockholmståg som kör pendeltågen för SL, Veolia som kör tåg Malmö – Stockholm eller DB Regio som kör pendeltåg i Östergötland, eller för att ta jämförelser utanför järnvägen, likt Swebus som kör bussar på vägar eller SAS som flyger omkring i skyarna ovan oss.
Trafikverket äger och förvaltar infrastrukturen, räls, signaler, järnvägsövergångar men har även hand om informationen på landets samtliga stationer, dvs skyltning och utrop.
Plattformarna och många stationshus är det i sin tur Järnhusen som äger och förvaltar, se http://jernhusen.se/ för mer info.
Alla dessa bitar är ursprungligen från gamla SJ, affärsverket SJ. SJ och Banverket (dvs sedemera Trafikverket) delades redan 1988, medans resterande bitar delades ut 2001 och SJ blev SJ AB, trafikoperatör.
februari 17, 2011 den 3:36 e m
Andreas Nilsson
Tack, Joakim! Fick samma redogörelse av en lokförare bara nån dag före den här händelsen faktiskt och har tänkt att skriva ner, men inte orkat/hunnit. Toppen att du gjorde det!
När det gäller avgångstiden så är det ju verkligen intressant att du fått fram loggtiden när tåget började rulla till 18.19. Då stämmer alltså det som jag misstänkte, att det visst fanns tid att svara på kvinnans fråga. Den nya avgångstiden var ju satt till 18.20.
Att det var försenat mot ordinarie avgångstid har ingen ifrågasatt, och att det ställer till kaos för personalen hoppas jag också att alla har förståelse för.
Det jag skrev i första bloggposten tåls att repeteras: ”Jag är inte heller så säker på att man bara kan lägga skulden på konduktören. För vilka krav ställer egentligen SJ på sin personal? Vad säger rutinerna om hur man ska agera i det läget? Finns det ens rutiner?”
För övrigt pratar jag gärna med den berörda konduktören om just detta. Kontaktuppgifter under ”about” ovan.
februari 17, 2011 den 3:48 e m
Joakim
Förstår hur du tänker, och detta med ”Ny tid” är ständigt omdebatterat, främst då den oftast flyttar fram små steg i taget och ställer till med irritation bland resenärerna. Men det finns en väldigt bra anledning till dessa små förskjutningar.
Den nya tid som annonseras på skyltar och ropas ut är nämligen inte en tid som tåget skall följa, normalt sett är det en glädjeprognos och har redan passerat när tåget rullar in. Detta är endast en information för att resenärerna skall vara på plats i förväg.
Tågen körs efter en s.k. körplan som lokföraren tar ut i början av arbetspasset, och som skall medfölja framtagen och läsbar när tåget körs. Det är denna körplan som dikterar tågets avgångstider. Även om skyltningen meddelade om avgångstid i det här fallet 18:20, så skall tåget avgå så snart som det är möjligt efter att körsignal lagts ut för tåget, eftersom dess ordinarie tid för avgång redan passerats. Man kan alltså inte säga att tåget gick för tidigt i det här fallet, endast att den nya annonserade tiden var fel.
Jag tror nog inte att sannolikheten för att du får kontakt med den inblandade tågpersonalen i den här händelsen är särskilt stor, dels brukar man inte vara nämnvärt intresserade av att diskutera händelsen med utomstående (man får stor hjälp att prata av sig med t.ex. kamratstödjare samt psykologer genom företagshälsovården istället), dels för att företaget inte gärna ser annat än officiella uttalande angående sådana händelser.
februari 17, 2011 den 4:00 e m
Andreas Nilsson
Det där är verkligen också intressant. Och problematiskt. Det händer ju mer än en gång att man går in på Trafikverkets sida och ser en ny tid och ställer om sina planer efter det.
Jag själv hade till exempel räknat bort att hinna med 17.55-tåget, men insåg att jag skulle hinna med nån minuts marginal just för att nya tiden var 18.20…
februari 17, 2011 den 8:28 e m
Joakim
Jag tycker mig märka av att man numera tar i lite mer när man beräknar en ny tid, säkerligen med hänsyn till den stundvis väldigt intensiva kritik som varit mot framflyttning av tiderna som varit tidigare. Dessvärre har ju det istället då blivit allt mer vanligt att tåget avgår före den nya beräknade tiden, vilket inte alls är bra, och som skapar än mer osäkerhet bland resenärerna.
I utropen hör man oftast i samband med utrop om ny tid att detta är en beräknad tid som kan komma att ändras, men detta förklaras inte på nätet dessvärre.
februari 17, 2011 den 8:43 e m
Johan Zandin
Några enkla lösningar på avgångstids-problemet är:
A) Informera resenärerna om att ”18:20” inte betyder ”tidigast 18:20” utan ”ungefär 18:20, men tidigare om vi lyckas”.
B) Ange ett tidsintervall som ny tid, t.ex. ”18:15 – 18:30”, där man lovar att inte åka före den första tiden och där man med väldigt stor sannolikhet (95% brukar vara praxis) lyckas komma iväg innan den andra tiden.
/Live från ett trasigt X2000 i Södertälje…
februari 17, 2011 den 10:04 e m
Joakim
Johan, konstruktivt och bra, om du kan så lägg gärna upp det på Trafikverkets Facebook-sida, så att det offentliggörs och uppmärksammas!
februari 17, 2011 den 8:58 e m
Tessan
Tycker det är otroligt bra de du just nu gör, att du försöker få klart hur SJs system fungerar.
Jag är nämligen bekant med kvinnan och SJ ska få stå till svars. Pendlar själv med SJ och anser att det är mer fel än rätt. Alltid otydlig information och förseningar. Å SJ glider bara ur ansvaret och kör sitt race.
Något måste göras så staten kan gå in och kräva en förändring, då deras system har stora brister.
Kämpa på och driv detta vidare.
Keep up the good work!
//Tessan
februari 17, 2011 den 9:58 e m
Andreas Nilsson
Tack snälla, för alla kommentarer! Det gör att jag orkar granska vidare i det här.
februari 17, 2011 den 10:32 e m
carleb
Det vore väldigt intressant om du kunde förklara vad Haverikommissionen sa, för det låter förvånande att de inte vill utreda. Tack för det du gör!
februari 19, 2011 den 7:53 f m
maggan
Har skummat här och har inte tidigare hört talas om den här olyckan. När jag läser i texten så uppfattar jag det som ges SJ skulden för att en kvinna halkat ner mellan perrong och tåg.
Personligen tycker jag det är intressantare vem som har ansvar för snöröjning och sandning på plattformen. I upphandlingarnas tider så ligger ju allt på entreprenad. Jag tror mig vara rätt säker på att SJ inte har ansvar för att det är halt på plattformen oavsett hur tågvärden har svarat eller inte svarat på frågor om var tåget går eller inte går.
Sen tycker jag du ska snoka lite om videoövervakningen och se om du kan få tillgång till de bilderna (om det nu finns något kvar), det hade varit grävande journalistik på riktigt. Att ringa till SJ och tjata kan vem som helst göra. 😉
februari 19, 2011 den 11:46 f m
AnnaMaria
En annan möjlighet är att gå ut med tågets ankomsttid till stationen i stället för avgångstid, ”denna tid beräknas vi vara där, sedan åker vi så snart vi kan” ungefär. Beräknad ankomst 18.30, avgång kort därefter, kan man kanske ropa ut?
februari 19, 2011 den 2:32 e m
Maria Karlsson
Tack för att du gräver i SJ:s förehavanden. Det är totalt omöjligt att få ut någon vettig information som kund från det bolaget. Men ta betalt de kan de! Själv undrar jag hur det är med säkerheten för oss resenärer när man packar tågen knökfulla och inte har några fungerande högtalarsystem och ombordpersonalen inte kan gå igenom vagnarna. Jag tackar min gud varje resa att det inte har hänt något allvarligt!
februari 21, 2011 den 6:41 e m
Eskilstuna-kuriren om olyckan « Andreas Nilsson
[…] på plats vid olyckan Första kontakten med någon mer än jag som var vittne till olyckan. (16/2) Konduktör om olyckan Den konduktör jag pratar med nästan skrattar när han säger att ”det är väl inte så bra, […]
februari 22, 2011 den 1:55 e m
Mattias
I går åkte jag faktiskt just Stockholm-Eskilstuna och det var första gången någonsin jag sett ett av SJ:s tåg åka innan ny avgångstid.
Ska man göra så tycker jag att det är på sin plats att även berätta att ny avgångstid inte längre betyder samma sak som ny avgångstid tidigare har gjort.
augusti 22, 2011 den 6:54 e m
168 792 tecken om SJ « Andreas Nilsson
[…] Konduktör om olyckan (17/2) Den konduktör jag pratar med nästan skrattar när han säger att ”det är väl inte så bra, va?” om att hon sprang efter tåget och försökte hoppa på i farten. Jag vet att jag inte har berättat just den detaljen tidigare, men tycker lite synd om konduktören. Han trodde sig ju veta att det var så det gått till och att hon hade klarat sig bra. Därför, och för att konduktören verkligen inte känns som en tillräckligt offentlig person, har jag inte lagt ut den ljudfilen (dold mikrofon). Det har jag däremot gjort på mitt telefonsamtal till 112 och polisen. Fortfarande konstigt att man inte hört om att polisen tittar på det här. Här finns också, inte minst med hjälp av en lokförare i kommentarsfältet, en bra genomgång av ansvarsfördelningen. […]