35 bloggposter. 210 kommentarer. 168 792 tecken. 71 A4-sidor i ganska liten stil om man skriver ut det.
Den här storyn blev lite större än jag hade tänkt mig från början.
Har på förekommen anledning summerat lite, och ja – varför inte lägga ut det?

Här är berättelsen om Therese Johansson, 25, som klämdes mellan ett avgående regionaltåg och plattformen på Stockholm Central den 14 februari 2011:

Vittne till ”nära döden-olycka” (15/2)
Som ögonvittne, journalist och medmänniska är det min plikt att berätta. Speciellt när SJ-dikten inte överensstämmer med verkligheten.

Läkare först på plats vid olyckan (16/2)
Första kontakten med någon mer än jag som var vittne till olyckan.

Konduktör om olyckan (17/2)
Den konduktör jag pratar med nästan skrattar när han säger att ”det är väl inte så bra, va?” om att hon sprang efter tåget och försökte hoppa på i farten.
Jag vet att jag inte har berättat just den detaljen tidigare, men tycker lite synd om konduktören. Han trodde sig ju veta att det var så det gått till och att hon hade klarat sig bra. Därför, och för att konduktören verkligen inte känns som en tillräckligt offentlig person, har jag inte lagt ut den ljudfilen (dold mikrofon).
Det har jag däremot gjort på mitt telefonsamtal till 112 och polisen. Fortfarande konstigt att man inte hört om att polisen tittar på det här.
Här finns också, inte minst med hjälp av en lokförare i kommentarsfältet, en bra genomgång av ansvarsfördelningen.

”Jävig journalistik”? (18/2)
En bloggpost kanske framför allt dedikerad mediafolk. Hur ska man tänka kring publicering där man själv som journalist är en part.

Therese berättar om olyckan (18/2)
Med hjälp av bloggen fick jag kontakt med Therese och hennes föräldrar. De var glada över att någon kunde ge en motbild till den falska som SJ hade gett. Jag träffar Therese på sjukhuset och får höra hennes story. Sen det mötet finns hon och hela familjen i mitt hjärta.

SJ svarar (19/2)
Eller skulle jag kanske skriva ”svarar”. För så mycket till svar får jag inte. Dessutom tyckte jag att presschefen agerade så flagrant att jag la ut ljudfilen på intervjun så att du kan höra själv.

Expressen berättar om olyckan (19/2)
Många undrade varför ingen av de större tidningarna tagit upp händelsen. Expressen blev först. Starkt av mamman att orka ställa upp.
Här tecknar jag också ner vad man borde gå vidare med i granskningen.

Närmsta vittnet berättar: ”Jag försökte hålla henne så nära kanten som möjligt”(20/2)
Läkarna Per-Erik Wärme och Tarek Morad var absolut närmsta vittnena till olyckan. De bekräftar den bild som både jag och Therese ger.

Eskilstuna-kuriren om olyckan (21/2)
Noterar mest kort att lokaltidningen berättar om nyheten. Ger också den sammanfattning av tidigare bloggposter som ligger till grund för genomgången ovan.

Tårar för Therese (21/2)
Personligt om hur det kändes för mig att förnya periodkortet.

SJ förklarar? (22/2)
Eskilstuna-kuriren berättar om att presstjänsten förklarat för dem att olyckan kan ha tagits för ett självmordsförsök.

Bra ledarkommentar (23/2)
Berättar att Eskilstuna-kuriren skriver ledare i ämnet. Jag listar dessutom sex todo-punkter och vädjar om hjälp.

Fick äran att gästskriva (24/2)
Länk till Second opinion som bad mig skriva om mitt jobb med granskningen.

Utfrågad av SJ (24/2)
Jag blev intervjuad av SJ:s utredare men fick också svar på några viktiga frågor själv. Berättar inte jättemycket om samtalet för att inte förstöra utredningen, men kan i alla fall avslöja att det tog mer än en vecka efter olyckan innan Jernhusen skrapade rent perrongen från is och snö.

Ny SJ-lögn i morse (24/2)
Får berättelser om hur SJ-personal vädjat till människor att inte hoppa på tåget i farten med hänvisning till olyckan för några dagar sedan. Berättar också att jag har bevis för att SJ vet att så inte är fallet.
I kommentarsfältet berättar ögonvittnet som var ett av de närmaste om sin upplevelse av olyckan.

Transportstyrelsen: Därför slipper SJ rättslig prövning (25/2)
Enhetschefen på järnvägsavdelningen hos Transportmyndigheten förklarar svagheter i tillsyn av Trafikverket och järnvägsföretagen.

Dokument avslöjar SJ:s lögner (25/2)
Rapporten från Transportstyrelsen visar dels att man visste att ”kvinnan” inte var lindrigt skadad och dels att hon förmodligen inte kom springandes när de uppgifterna meddelades i högtalarna.

Trafikverket brast i rutiner (26/2)
Intervju med Trafikverkets driftområdeschef som erkänner brister i rutiner och lovar att ta reda på varför inte kontaktuppgifter till vittnen samlades in.

Ministern tvekar på fråga om förtroendet för SJ-ledning (1/3)
Catharina Elmsäter Svärd (M) visar okunnighet i frågor om olycksansvar och tillsyn. Hon vill varken svara ja eller nej på frågan om förtroendet för SJ:s ledning.

Video: Äntligen kan Therese lämna sjukhuset (4/1)
Känslosamt när Therese berättar om de 17 dygnen på Karolinska sjukhuset och vad alla kommentarer, bland annat på bloggen, har betytt i kampen.

Tillbaka på sjukhuset (9/3)
Sorgligt bakslag. ”Jag har verkligen förstått att tillfrisknande inte är en dans på rosor”, säger Therese Johansson.

SJ bygger om tågmodell för att minska riskerna (9/3)
Stor intervju med Seko:s (facket för SJ-anställda) ordförande. Han berättar om stressmomentet som avgångsproceduren innebär och avslöjar även att den aktuella tågmodellen ska byggas om.
Intervjun jämförd med vad Erik Johannesson bloggar avslöjar dock att det är två olika bilder han ger.

Hjälp mig fixa en fest! (16/3)
”Wiiiieeee! Vilken lycka!!! Nu e d bara det läskigaste kvar! Går omkring på station å har största smilet av alla här!” Så skrev Therese Johansson på facebook en timme innan hon var med om olyckan som förändrade hennes liv. Glädjen över att bli färdig hudterapeut förbyttes i kaos.
Jag märker av engagemanget för henne i hela landet och bestämmer mig för att ge människor möjlighet att dela det. Startar en festinsamling.

Känslans drivkraft (22/3)
Ofta försöker vi som journalister gömma känslorna. Men alltid när vi vill göra något riktigt bra är känslorna drivkraften. Berättar också om att jag blivit inbjuden till Gräv 11.

SJ:s utredare om olyckan (25/3)
Utredningen som först skulle ta ett par månader behöver nu ytterligare ett par månader. Men utredaren erkänner ändå vissa slutsatser som stämmer överens med den bild jag gett. Han vidhåller att det här knappast är ett ärende för polisen och lägger sedan locket på. Hädanefter är det presstjänsten som ska hantera kontakten med mig.
Får också ett löfte från SJ:s trafiksäkerhetschef att resultatet från utredningen kommer att bli offentligt.

Lyckliga tårar (30/3)
Starkt sms från Therese om att hon återigen får lämna sjukhuset och om mötet med närmsta
ögonvittnet, läkaren Per-Erik.

Trafikverket-chef dementerar SJ-utredarens uppgifter men flyr följdfrågor (6/4)
Myndighetsnätet som ska granska olyckorna kan vid en första anblick inge förtroende. Men efter närmare granskning visar det sig att allt kan handla om vad en utredare, som själv får sin lön av ena parten i utredningen, kommer fram till.
Det framkommer efter en ny intervju med luddiga svar från Trafikverkets driftområdeschef.

SJ-ordförande tvingas avgå (7/4)
Naturligtvis inte specifikt kopplat till olyckan med Therese. Men det är ändå intressant med tanke på att infrastrukturministern tvekade i förtroendet i min intervju.

Fristående vittnen sällan viktigt för SJ:s säkerhetschef (11/4)
Teknik och vad den egna personalen säger är viktigt när SJ ska utreda olyckor. Men ”principiellt har det inte under alla år varit något problem” med att man inte rutinmässigt samlar in kontaktuppgifter till ögonvittnen.

Uppdrag granskning om SJ (18/4)
SVT har kollat på en rad olyckor och möts av samma system av bortförklaringar och ansvarsnonchalans som jag.

Konduktör tacklade resenär (29/4)
En av alla påhejare berättar själv på sin block om en konduktörs beteende.

Therese strålar (12/5)
Träffar Therese för första gången utanför sjukhusmiljön. Hon berättar om nystarten som olyckan inneburit.

Läkaren om Therese: Ett litet under (1/6)
Glad kommentar om hur läkaren nu friskförklarat henne.

Sveriges största tidskrift om Therese (6/8)
Allers berättar om hur olyckan förändrat livet för Therese. Jag tycker att deras sammanfattning är ganska bra, men tycker att det är väldigt märkligt att de tar så mycket utan att credda.
De berättar också om hennes flytt till Göteborg. En nystart som gör det svårt att få till den planerade festen. Och eftersom det fortfarande inte är beslutat om A-kassa eller sjukersättning (om något?) för Therese så är passar det bra att hon i
stället får de 5 000 kronorna som samlats in.

På SJ-fronten intet nytt (13/8)
Får veta att jag inte fått svar på min fråga om hur utredningen går eftersom de har haft semester. Får också löfte om att de ska återkomma.
Har det hänt? Nej.